NOVÁK, Jan: Sonatina pro příčnou flétnu a klavír

Kód: R203
zpět na předchozí výběr
Vydavatel: Český rozhlas
Hudební styl: klasická • duchovní hudba
Hudební úprava: melodie / klavír
Obsazení: solo
Provedení: sešit - měkká vazba
Série: Český skladatel
Tento titul Vám nabízí Sonatinu pro flétnu a klavír, kterou složil Jan Novák v roce 1974. Skladba je velmi vhodná pro žáky a pokročilejší amatéry a má své místo také na koncertním programu. Sonatina… zobrazit více
269 Kč
+ -

skladem, ihned k odeslání

Doprava zdarma CZ od 1 500 Kč

sdílejte s přáteli:

Parametry

Kód zboží: R203
Skladatel: Novák, Jan
Počet skladeb: 4
Počet stran: 27
Formát: 21 x 30 cm
EAN: 9790660611678
ISMN: 979-0-66061-167-8
Hmotnost: 102 g

Seznam skladeb (4)

  1. Comodo
  2. Allegretto scherzando
  3. Andante
  4. Allegro leggiero

Popis produktu

Tento titul Vám nabízí Sonatinu pro flétnu a klavír, kterou složil Jan Novák v roce 1974. Skladba je velmi vhodná pro žáky a pokročilejší amatéry a má své místo také na koncertním programu. Sonatina má klasicky čtyřvětou sonátovou formu. Po volné kadenci první věty přichází kontrastní rytmické téma. Druhá věta, která zachovává formu ABA přináší lyrickou melodii evokující moravský folklor, který tolik inspiroval Novákovo dílo. Kontrast mezi flétnou a klavírem nastoluje třetí věta: prostá flétnová melodie je podložena bohatě rytmizovanou harmonickou fakturou klavírního doprovodu. Naproti tomu rovnocenné partnerství obou nástrojů je slyšitelné ve finální větě se složitější a efektní rytmikou při souhře. 

Jan Novák (1921 - 1984) byl český klavírista a hudební skladatel, který patří mezi naše nejvýznamnější poválečné skladatele. V roce 1947 získal stipendium Ježkovy nadace a odjel studovat do USA, kde studoval u Aarona Coplanda a u Bohuslava Martinů. V roce 1949 se oženil s klavíristkou Eliškou Hanouskovou, se kterou společně koncertovali na dva klavíry. V roce 1968 po vpádu vojsk Varšavské smlouvy volí raději svobodný život v emigraci. Záběr jeho tvorby byl velmi široký, psal skladby pro orchestry i sólisty, pro divadlo i filmovou hudbu.