Jan Jakub Ryba - Česká mše vánoční - sbor SATB a komorní soubor / partitura a party

Kód: R400
zpět na předchozí výběr
Vydavatel: Český rozhlas
Hudební styl: vánoční hudba
Hudební úprava: partitura + party
Obsazení: band & orchestr
Text skladeb: česky
Provedení: sada (partitura + party)
Série: Český skladatel
Česká mše vánoční je nepochybně nejznámější skladbou Jakuba Jana Ryby a je také prvním kompletním liturgickým dílem v českém jazyce. Postupem času se stala doslova symbolem českých Vánoc. Toto nové… zobrazit více
1 860 Kč
+ -

skladem, ihned k odeslání

Doprava zdarma CZ od 1 500 Kč

sdílejte s přáteli:

Parametry

Kód zboží: R400
Skladatel: Ryba, Jan Jakub
Autor / Editor: Spurný, Vojtěch
Počet skladeb: 9
Počet stran: 775
Jazyk titulu: anglicky
česky
Formát: 21 x 30 cm
ISMN: 9790660614242
Hmotnost: 1.95

Seznam skladeb (9)

  1. Ad Kyrie (Allegretto) - Hej mistře, vstaň bystře
  2. Ad Gloria (Andante) - Sláva budiž bohu velikému
  3. Ad Evangelium (Allegretto non troppo) - Vzhůru bratři, jenom čerstvě vstávejte
  4. Ad Credo (Moderato) - Pospíchejme k Betlému, místu svatému
  5. Ad Offertorium (Andante molto) - V pokoře poklekněme
  6. Ad Sanctus (Andante molto) - Nebe hlásej "Svatý"
  7. Ad Benedictus (Andante) - Pane země i nebe, my zde chválíme Tebe
  8. Ad Agnus (Andante) - Nyní se do Tvé ochrany poroučíme
  9. Chorus (Allegro) - S radostí, s plesáním, s veselostí

Popis produktu

Česká mše vánoční je nepochybně nejznámější skladbou Jakuba Jana Ryby a je také prvním kompletním liturgickým dílem v českém jazyce. Postupem času se stala doslova symbolem českých Vánoc. Toto nové vydání si dalo za cíl skladbu předložit široké veřejnosti v podobě co možná nejbližší originálu. Předlohou byl rukopisný soubor hlasů uložený v Českém muzeu hudby.

Tato publikace Vám přináší Českou mši vánoční v úpravě pro SATB vokální soubor s doprovodem komorního hudebního souboru. Základem komorní úpravy je vydání partitury (kod R312) v Českém rozhlase z roce 2014. Nejzávažnější změnou oproti originálu je transpozice částí Ad Kyrie, Ad Gloria, Ad Credo, Ad Offertorium, Ad Sanctus a Ad Benedictus o celý tón níž, aby byla mše dostupná k provedení i amatérským tělesům.

Komorní úprava vychází se záměru učinit toto dílo dostupné i malým nebo venkovským kůrům, které nedisponují poměrně rozsáhlým aparátem, který vyžaduje verze orchestrální. Cílem bylo zachovat hudební substanci Rybovy mše, aniž by se příliš měnilo vedení hlasů a nástrojová stylizace. Oproti originálu jsou tak některé úseky přeneseny do jiného nástroje nebo jiné oktávy nebo jsou svěřeny varhanám. Varhanní part by měl být hratelný i na menší typ nástroje s omezenou dispozicí rejstříků. Kontrabas zesiluje basovou linku mše a může být vynechán, stejně tak lesní rohy, které ovšem skladbě dodávají tu pravou vánoční atmosféru. Housle mohou být obsazeny jedním nebo více hráči, nicméně řada rukopisů českých pastorel svědčí o tom, že sólové obsazení dvou houslí za současného použití flétny a lesních rohů nebylo ničím neobvyklým.   
Vokální složka mše zůstala touto úpravou nedotčena, vzhledem ke komornímu obsazení ansámblu ji však lze zredukovat na malý sbor nebo jen sólový vokální kvartet. 
Set obsahuje partituru včetně všech rozepsaných hlasů.

Jakub Jan Ryba (1765-1815) byl český hudební skladatel, který působil jako venkovský učitel v Rožmitále pod Třemšínem. Je autorem více než 1100 skladeb různého rozsahu a forem, mimo jiné i přibližně třiceti mší.